Zemiakový šalát s majonézou
Recept: Zemiakový šalát s majonézou
Ak dávate v majonézovom zemiakovom šaláte prednosť domácej majonéze pred umelými chémiami z obchodu, máme pre vás recept na klasický zemiakový šalát nielen na Vianoce či Veľkú noc. Ak vám tento slovenský zemiakový šalát pripomenie chvíle detstva či mladosti, tak neváhajte a pustite sa do prípravy. Veď to dokázala vaša babička či mamička, tak to dokážete aj vy! Pomocou vám bude nielen klasický recept, ale na konci stránky aj video.
Suroviny
- 2 kg zemiaky na šalát
- 1/4 veľkého zeleru
- 3 veľké mrkvy
- 1 väčší petržlen
- Vegeta
- 5 vajec
- Uhorky v sladkokyslom náleve
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 dcl hrášku
- 3 ČL plnotučnej horčice
- 2 ČL soli
- Mleté čierne korenie
- 2 dcl oleja
- 2 šľahačkové smotany
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke. Kontrolujeme ich tak, že picháme vidličkou, či už sú mäkké.
- Do oslolenej vody s vegetou dáme uvariť očistenú mrkvu, petržlen a zeler.
- Uvaríme na tvrdo 3 vajcia.
- Zemiaky aj zeleninu necháme po uvarení dobre vychladnúť.
- Do väčšej nádoby nakrájame na kocky zemiaky aj zeleninu. Pridáme na kocky nakrájané uhorky a čo najjemnejšie nakrájanú cibuľu.
- Pridáme hrášok a vajcia nakrájané tiež na kocky.
- Do nádoby dáme 2 žĺtky, 1 ČL soli, 2 ČL horčice a ručným alebo elektrickým mixérom dobre pomixujeme.
- Po troche pridávame olej a stále mixujeme, aby sa to nezrazilo, až vznikne hustá masa.
- Pridáme mleté čierne korenie, ešte 1 ČL horčice a 2 šľahačkové smotany, najlepšie izbovej teploty. Trochu pomixujeme.
- Nalejeme k zemiakom a jemne premiešame.
- Ak treba, dochutíme (pridáme soľ, nakrájame viac kyslej uhorky, pridáme vodu, v ktorej sme varili zeleninu, šťavu z uhoriek a pod.)
Počet porcií: 12
Zemiakový šalát je taká naša vianočná klasika. Robíme ho síce aj na veľkú noc, ale ten “vianočný šalát”, ako to volajú naše deti, je predsa len tradícia. Je veľa receptov na zemiakový šalát s majonézou aj bez majonézy, ja som skúsila viacero. Tento je vyskúšaný a rokmi overený ako najlepší. Zemiaky vyberáme určite také, aby sa nerozvárali, čiže typ A. Najlepšie sú domáce, tak ako aj vajíčka. Tie sú ideálne úplne čerstvé, lebo do majonézy dávame žĺtky. Je jemný a chutný, hodí sa k vyprážanej rybe, rezňu aj k šunke.
K príprave: Odporúčam vodu so zeleniny nevylievať, ale nechať. Môže sa nám hodiť, keď budeme šalát dochucovať. Tie zemiaky niekedy popijú vlhkosť a ak je potrebné aj dosoliť, tak vývar so zeleniny je ideálny. Nemusíte sa báť po troche priliať a vždy premiešať. A ešte jedna rada na záver, ktorá sa mi už do receptu na zemiakový šalát nezmestila: Nerobte šalát na poslednú chvíľu. Je lepšie pripraviť o deň vopred alebo aspoň pár hodín pred podávaním, aby sa odležal a dochutil.
S majonézou či bez?
Môžete vyskúšať pripraviť aj náš Zemiakový šalát bez majonézy, ale verte, že ani z tohto majonézového vám ťažko nebude. Majonézu do zemiakového šalátu si spravíte sami, nebude to majonéza z obchodu. To by bola hádam až urážka tohto skvelého jedla 😀 .
Spravte si pohodlie a poďme sa na to pozrieť
Tak, nohy budú vyložené, až keď bude šalátik pripravený 🙂 Zatiaľ sa len pohodlne usaďte a pozrite si video recept na prípravu zemiakového šalátu. Ak ho idete robiť prvý krát, tak zistíte, aké je to jednoduché.
https://www.fajnrecepty.sk/zemiakovy-sala-s-majonezou/453https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/zemiakovy-salat-s-majonezou.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/zemiakovy-salat-s-majonezou-180x180.jpgPrílohy, šalátyRecept: Zemiakový šalát s majonézou Ak dávate v majonézovom zemiakovom šaláte prednosť domácej majonéze pred umelými chémiami z obchodu, máme pre vás recept na klasický zemiakový šalát nielen na Vianoce či Veľkú noc. Ak vám tento slovenský zemiakový šalát pripomenie chvíle detstva či mladosti, tak neváhajte a pustite sa do...Kucharka duchaj@duchaj.comAdministratorSom Kuchárka a verím fajn recepty. Ak máte chuť na akékoľvek dobré jedlo, či už polievky, mäsko alebo aj bez neho, tak mám pre vás odskúšané recepty na chutné jedlá. Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí. A ešte viac, ak varíte jedlá s láskou.Fajn Recepty