Recept: Ako uvariť šunku
Suroviny
- Voda
- Soľ
- Celé čierne korenie
- Nové korenie
- Bobkový list
- Borievky – pre fajnšmekrov
Postup
- Šunku dobre vyumývame.
- Namočíme do studenej vody na 2 hodiny.
- Potom ešte raz dobre umyjeme.
- Dáme variť do tlakového hrnca – Na každý 1 liter vody dáme 1 malú ČL soli – so soľou nepreháňať, aby nebola šunka slaná, ale nesmie jej byť ani príliš málo, lebo by to vytiahlo chuť zo šunky. Ďalej na každý liter vody 2 zrnká čierneho korenia, 1 – 2 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, a ak máme, tak aj 2 zrniečka borievky.
- Varíme ponorené 1 – 1,5 hodiny.
- Po uvarení necháme cca hodinu chladnúť v hrnci, až potom vyberieme a necháme dobre vychladnúť.
- Zabalíme do alobalu a dáme na chladné miesto.
- Vývar môžeme zavariť do pohárov a použiť neskôr napríklad na krúpkovú polievku.