Tento recept prešiel viacerými vylepšeniami, kým vznikla táto posledná verzia 🙂
Zásadná dve veci: lečo MUSÍ byť zavarené s olúpanými paradajkami a MUSÍ byť pomixované predtým, ako ide do hrnca.
V detstve mi vadili tie kúsky papriky v omáčke, ale najmä tie šupky z paradajky, ktoré sa v žiadnom prípade nerozvarili. Pre TOTO som tento guláš nemala príliš v láske 🙂
Odkedy si robím lečo sama, babkin guláš milujem. A babkin preto, lebo ho varila moja babka mojej mame, keď bola ešte malá a naša mama nám ho varila tiež a teraz ho my so sestrou varíme našim deťom, lebo je výborný 🙂 Tak dúfam, že bude chutiť aj vám 🙂
Recept: Babkin guláš
Suroviny
- cca 800 g bravčové karé pokrájané na kocky alebo pásiky
- 1 väčšia cibuľa
- Olej
- Soľ
- Mletá červená paprika
- Mleté čierne korenie
- Vegeta
- 3 dcl zavárené lečo (doporučujem ho pred použitím rozmixovať ponorným mixérom na hladkú masu)
- 1-2 dcl mlieka
- 1-2 PL hladkej múky
- 1 kelímok smotany na šľahanie
Postup
- Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso a na prudkom ohni ho opečieme (aby zbelelo).
- Pridáme soľ, červenú papriku (kľudne aj 1 PL, nech je to červené), vegetu, korenie, premiešame, podlejeme troškou vody a dusíme domäkka. Počas dusenia občas premiešame a prípadne dolejeme trošku horúcej vody.
- Keď je mäso mäkké, vylejeme do hrnca lečo a mlieko. Necháme povrieť na slabom ohni, občas premiešame. Ak sa zdá, že omáčky je málo, pokojne pridáme ešte mlieko.
- V hrnčeku si v troške mlieka alebo vody rozmiešame hladkú múku a vylejeme k mäsu. Chvíľu necháme povrieť a na záver už iba zjemníme šľahačkovou smotanou.
- Podávame s knedľou.
Počet porcií: 6