Recept: Boršč – Ruská polievka
Boršč je výborná ruská polievka z cvikly. Pôvodne sme boršč varili podľa iného receptu, ale keď k nám prišla robiť kolegyňa z Ukrajiny, tak ma to naučila tento recept na boršč a musím uznať, že je lepší.
Suroviny
- 500 g hovädzieho mäsa
- 3 ks bobkový list
- 10 zrniek celé čierne korenie
- 4 ks nové korenie
- 400 g cvikle
- 2 veľké mrkvy
- 2 paradajky
- 300 g bielej kapusty
- 1 cibuľa
- Olej
- 1PL cukru
- 1PL octu
- 4 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ
Postup
- Mäso na boršč umyjeme, nakrájame na kocky a dáme do tlakového hrnca. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie a nové korenie. Dáme asi 2 litre vody a varíme pod tlakom. Sem tam kontrolujeme, či je už polomäkké.
- Kým sa mäso varí, tak zatiaľ cviklu a mrkvu narajbeme na hrubšie pásiky (jablkové strúhadlo, nie mrkvové). Robíme to v dreze, lebo cviklové kvapky farbia. Nakrájame aj paradajky na kocky a kapustu na rezance.
- Keď je mäso polomäkké, tak dáme do vyššieho hrnca na olej nakrájanú cibuľu, trochu popražíme. Pridáme cukor a ocot, tiež popražíme cca. 2 minúty, miešame. Pridáme z tlakového hrnca asi 2 dcl vývaru a dáme tam aj cviklu, kapustu, mrkvu a paradajky. Premiešavame a dusíme, kým nie je zelenina skoro mäkká.
- Keď je mäso uvarené a mäkké, pridáme zeleninu do tlakového hrnca, dáme zemiaky nakrájané na kocky a prelisovaný cesnak. Osolíme. Ak treba dolejeme vodu.
- Varíme, kým aj zemiaky nezmäknú, ak treba pridáme soľ alebo ocot.
- Boršč podávame s kyslou smotanou a chlebom.
Počet porcií: 10