Recept na bryndzové halušky nesmie chýbať ani na stránke Fajn Recepty. Tieto halušky sú robené podľa osvedčeného a vyskúšaného receptu klasickým sádzaním do vriacej vody. Môžete ale použiť aj haluškár, budú síce vyzerať trošku inak, ale chutiť budú rovnako.
Recept: Bryndzové halušky
Suroviny
- 750 g zemiakov
- polohrubá múka
- 1 – 2 ČL soli
- 250g bryndze
- 15 – 20 dkg slaniny
Postup
- Zemiaky umyjeme, potom očistíme a na strúhadle nastrúhame na kašu.
- Pomocou naberačky zo zemiakovej masy odoberieme čo najviac šťavy. Nebude treba dať veľa múky a halušky budú lepšie.
- Potom pridáme soľ a za stáleho miešania pridávame toľko múky, aby vznikla neriedka masa.
- Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu.
- Halušky sádžeme do vriacej vody pomocou lopára a noža alebo pomocou haluškára. Najprv dáme iba zopár, aby sme videli, či sa nerozvárajú. Ak áno, treba ešte pridať múky a opäť dôkladne premiešať.
- Necháme variť 10-15 minút.
- Medzitým si slaninu nakrájame na kocky a upražíme škvarky.
- Uvarené halušky precedíme cez sitko, opláchneme letnou vodou, aby sa nelepili a dáme do nádoby. Pridáme bryndzu, 2 PL výpeku zo škvariek a premiešame.
- Podávame so škvarkami podľa chuti.
Počet porcií: 8