Táto naša obľúbená cícerová nátierka sa pripravuje zo sušeného cícera, ale samozrejme dal by sa použiť aj cícer z konzervy. Ak používame suchý, je potrebné ho namočiť aspoň na 6 až 8 hodín. Úplne ideálne na celú noc.
Naša pomazánka z cíceru chutí najlepšie s čerstvou zeleninou. Napríklad s paradajkami, paprikou, stopkovým zelerom a mrkvou. Ak uprednostňujete celozrnné pečivo, tak to bude celé ešte zdravšie.
Recept: Cícerová nátierka
Suroviny
- 250 g cíceru
- Soľ
- 1 PL citrónovej šťavy
- Cesnak podľa veľkosti strúčikov – 1 väčší alebo 2 menšie
- 1 veľkú PL olivového oleja
Postup
- Cícer namočíme do vody na celú noc do hrnca, v ktorom sa bude neskôr variť.
- Keď odstojí, tak dáme na plameň a privedieme do varu.Keď začne mäknúť, tak osolíme a ďalej varíme, kým cícer nezmäkne.
- Keď je cícer mäkký, tak odstavíme z plameňa. Vodu zlejeme a zatiaľ si ju necháme. Neskôr ju použijeme na riedenie, ak by bola cícerová nátierka príliš suchá.
- Cícer necháme trošku vychladnúť. Potom ho mixujeme ponorným mixérom na hladkú masu. Pridávame po troche aj vodu, v ktorej sa cícer varil, aby masa nebola suchá.
- Do nátierky z cíceru vmiešame citrónovú šťavu a olivový olej. Prelisujeme cesnak a dobre premiešame.
- Podľa potreby môžeme ešte cícerovú nátierku dosoliť.
- Podávame s pečivom a čerstvou zeleninou.
Počet porcií: 10
Ak máte radi nátierky a pomazánky, tak určite vyskúšajte aj naše recepty na Mrkvovú nátierku so slnečnicovými semiačkami, Drožďovú nátierku, Vajíčkovú pomazánku či Pomazánku z troch druhov syra.