Fajn Recepty

Domáce rožky – fantastické rožky zo sušeného droždia

4.5
(118)

Ak aj vy máte pocit, že dnes sa už nedajú kúpiť v obchode normálne, chrumkavé, poctivé rožky, máme pre Vás tento recept na domáce rožky zo sušeného droždia. Minule som kúpila také “gumenné”, až som si povedala, že by v tom bol čert, keby som si nenapiekla svoje a lepšie. No a podarilo sa, tak sa s vami o recept podelím. Verím, že si pochutíte tak, ako my.

Recept: Domáce rožky – fantastické rožky zo sušeného droždia

Suroviny

  • 500 g Hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 2 zarovnané ČL soli
  • 270 ml vody
  • 1 ČL kryštálového cukru


Postup

  1. Z vlažnej vody, cukru a sušeného droždia spravíme kvások.
  2. Do nádoby preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. V múke spravíme priehlbinu, do ktorej nalejeme kvások a olej.
  3. Dôkladne spracujeme na cesto. Podľa potreby pridáme múku alebo vodu.
  4. Necháme kysnúť asi tak hodinku.
  5. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 80 g časti. Každú jednu vyvaľkáme na cesto trojuholníkového tvaru asi 3 mm hrubé.
  6. Cesto stáčame tak, že začneme od širšej strany smerom k vrcholu do tvaru rožka.
  7. Na plech dáme papier na pečenie. Rožky ukladáme rovnomerne s medzerami medzi jednotlivými rohlíkmi, aby tam boli medzery. Tak ako to vidíte na fotke. Inak sa nám rožky zlepia. Nie je to však žiadna tragédia 🙂 dajú sa od seba pekne odtrhnúť.
  8. Potom ich prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 40 minút na teplom mieste kysnúť.
  9. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Do rúry dáme plech alebo hrniec s horúcou vodou, aby vznikla para. Vložíme rožky a pečieme asi 7 minút. Potom plech vyberieme a ďalej pečieme, kým sa pekne nezafarbia. To bude asi tak 7 až 10 minút, ale je potrebné ich kontrolovať, každá rúra pečie trošku inak.

Počet porcií: 10


Ako sa vám páčil recept?

Hlasujte kliknutím na hviezdičku

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hlasov: 118

Zatiaľ nikto nehodnotil! Buďte prvý, kto ohodnotí tento recept.

Exit mobile version