Ak aj vy máte pocit, že dnes sa už nedajú kúpiť v obchode normálne, chrumkavé, poctivé rožky, máme pre Vás tento recept na domáce rožky zo sušeného droždia. Minule som kúpila také “gumenné”, až som si povedala, že by v tom bol čert, keby som si nenapiekla svoje a lepšie. No a podarilo sa, tak sa s vami o recept podelím. Verím, že si pochutíte tak, ako my.
Recept: Domáce rožky – fantastické rožky zo sušeného droždia
Suroviny
- 500 g Hladkej múky
- 2 PL oleja
- 1 balíček sušeného droždia
- 2 zarovnané ČL soli
- 270 ml vody
- 1 ČL kryštálového cukru
Postup
- Z vlažnej vody, cukru a sušeného droždia spravíme kvások.
- Do nádoby preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. V múke spravíme priehlbinu, do ktorej nalejeme kvások a olej.
- Dôkladne spracujeme na cesto. Podľa potreby pridáme múku alebo vodu.
- Necháme kysnúť asi tak hodinku.
- Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 80 g časti. Každú jednu vyvaľkáme na cesto trojuholníkového tvaru asi 3 mm hrubé.
- Cesto stáčame tak, že začneme od širšej strany smerom k vrcholu do tvaru rožka.
- Na plech dáme papier na pečenie. Rožky ukladáme rovnomerne s medzerami medzi jednotlivými rohlíkmi, aby tam boli medzery. Tak ako to vidíte na fotke. Inak sa nám rožky zlepia. Nie je to však žiadna tragédia 🙂 dajú sa od seba pekne odtrhnúť.
- Potom ich prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 40 minút na teplom mieste kysnúť.
- Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Do rúry dáme plech alebo hrniec s horúcou vodou, aby vznikla para. Vložíme rožky a pečieme asi 7 minút. Potom plech vyberieme a ďalej pečieme, kým sa pekne nezafarbia. To bude asi tak 7 až 10 minút, ale je potrebné ich kontrolovať, každá rúra pečie trošku inak.
Počet porcií: 10