Recept: Guláš
Suroviny
- 1 veľmi veľká alebo 2 stredne veľké cibule
- Bravčová masť (ak nemáme, tak olej)
- 3 ČL mletej sladkej červenej papriky
- 400 – 500 g hovädzieho mäsa
- 1/2 paradajky (nemusí byť)
- 1/4 papriky (nemusí byť)
- voda
- 400 – 500 g zemiakov (platí: koľko mäsa, toľko zemiakov)
- Soľ
- 1/2 ČL rasce
- Mleté čierne korenie
- 1 ČL majoránky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zarovnaná PL hladkej múky
Postup
- Cibuľu nakrájame na kocky a dáme pražiť na masť. Ja dávam do tlakového hrnca, lebo hovädzina by sa robila dlho. Za občasného miešania trošku popražíme.
- Po chvíli dáme mletú červenú papriku a dve tri minútky na malom ohni miešame. Ak nemáme ešte pripravené mäso, tak dáme dole z ohňa, aby sa paprika neprepálila.
- Mäso nakrájame na kocky, nie veľmi veľké, stačí 1 – 1,5 cm. Pridáme k cibuli a dusíme. Môžeme, ale nemusíme, pridať kúsok paradajky a papriky či feferónky. Premiešavame. Mäso pustí po chvíli šťavu.
- Keď pustí mäso šťavu prilejeme horúcu vodu (najlepšie z rýchlovarnej kanvice) a varíme.
- Keď je mäso už skoro mäkké pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Ak treba, tak aj vodu. Až teraz osolíme. Ďalej pridáme celú rascu, mleté čierne korenie (nepreháňať, ak ste dali feferónku), majoránku, pretlačený cesnak.
- Varíme a kontrolujeme, či sú zemiaky dovarené a mäso mäkké. Pred odstavením dáme cca 1 dcl vody do pohára, pridáme múku a dobre vidličkou premiešame. Vlejeme do gulášu a pár minút povaríme.
Počet porcií: 12