Harchovú kašu zo suchého hrachu podľa tohto receptu môžete použiť aj ako samostatné jedlo, napríklad s chutným chlebom či pečivom, ale aj ako prílohu k rôznym mäsám na šťave a podobne. Neodmysliteľne patrí aj k údenej varenej šunke, údenému kolenu, jemne opečeným párkom atď.
Recept: Hrachová kaša
Suroviny
- 250 g suchého hrachu
- Olej alebo masť
- 1 PL hladkej múky
- 1 malá cibuľa
- 1 cesnak (alebo aj viac, podľa chuti)
- Mleté čierne korenie
- Soľ
Postup
- Hrach namočíme v hrnci, kde sa bude hrachová kaša variť a necháme odstáť vo vode cca 1 hodinku.
- Hrniec dáme na plameň a necháme variť. Podľa potreby dolievame vodu.
- Varíme, kým nie je hrach uvarený. Potom spravíme na masti alebo oleji zápražku, do ktorej pridáme a popražíme cibuľu. Odstavíme, rozriedime malým množstvom vody a vlejeme do hrnca.
- Ešte pár minút necháme vrieť na miernom plameni.
- Potom odstavíme, necháme trochu vychladnúť a hrachovú kašu pomichujeme ponorným ručným mixérom.
- Vrátime na plameň a pridáme prelisovaný cesnak, osolíme a jemne poprášime mletým čiernym korením.
- Necháme prejsť varom a odstavíme.
Počet porcií: 8