Hŕstkovú polievku sme doma dlho nevarili, ale odkedy som objavila už namiešanú hŕstku v Kaufláči, tak sme sa k nej opäť vrátili a začali ju variť podľa tohto tradičného receptu.
Recept: Hŕstková polievka
Suroviny
- 500 g hŕstky
- kúsok klobásky alebo inej údeniny
- 2 bobkové listy
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 zeleru
- 3 zemiaky
- Soľ
- 1/2 PL hladkej múky
- 1 malá cibuľa
- 1 malý strúčik cesnaku
- 1/2 CL mletej červenej papriky
- 1/2 CL majoránu
Postup
- Pred varením namočíme hŕstku v hrnci, kde sa bude hŕstková polievka variť najlepšie aspoň na 3 – 4 hodiny, kľudne aj na celú noc.
- Pridáme kúsok klobásky, bobkový list a dáme variť na plameň. Dolievame podľa potreby vodu.
- Koreňovú zeleninu si načistíme, mrkvu a petržlen nakrájame na kocky alebo kolieska.
- Keď je fazuľa polomäkká (fazuľa sa varí z hŕstkovej zmesi najdlhšie, preto kontrolujeme stav podľa fazule) pridáme zeleninu a ďalej varíme.
- Pridáme zemiaky nakrájané na kocky, až teraz posolíme, a varíme, kým nie je všetko mäkké.
- Spravíme cibuľovú zápražku, pridáme do nej prelisovaný cesnak a mletú papriku. Trochu s paprikou pomiešame a dáme do polievky.
- Po pridaní zápražky dáme majorán, necháme pár minút povariť a môžeme hŕstkovú polievku odstaviť z plameňa.
Počet porcií: 10