V dnešnej dobe rôznych raw koláčikov a kadejakých zákuskov s exotickým ovocím si nezaškodí sem tam dať aj takú slovenskú klasiku nášho detstva, čiže Jablkový koláč s posýpkou.
Recept: Jablkový koláč s posýpkou
Suroviny
- 250 g polohrubej múky
- 80 g cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 4 PL oleja
- 2,5 dcl mlieka
Jablková plnka:
- 1 kg jabĺk
- 1 ČL mletej škorice
Posýpka:
- 80 g masla
- 80 g detskej krupice
- 80 g kryštálového cukru
Postup
- Všetky sypké suroviny zmiešame (múka, cukor, prášok do pečiva).
- Pridáme vajcia, olej a mlieko. Všetko premiešame, najlepšie v robote, do hladkého cesta.
- Plech vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Cesto vylejeme na plech.
- Jablká očistíme a nastrúhame nahrubo na strúhadle.
- Nastrúhané jablká premiešame s mletou škoricou, ak sú jablká príliš kyslé, možme dochutiť aj cukrom.
- Zo zmäknutého masla, krupice a cukru zmiešaním pripravíme posýpku.
- Jablká dáme na cesto a posypeme pripravenou posýpkou.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút vrchný aj spodný ohrev.
Počet porcií: 24
Tento Jablkový koláč s posýpkou pečiem na plechu cca 25 cm x 35 cm, ak by ste piekli koláč na väčšom či menšom plechu, tak je potrebné suroviny prerátať.