Tento recept na jemný makový koláč je vhodný aj pre menej skúsené pekárky, ktoré sa veľmi nekamarátia s kysnutým cestom. Takéto množstvo surovín sú na rozmer plechu približne 30 cm krát 21 cm.
Recept: Jemný makový koláč
Suroviny
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 170 g masla
- 2 vaječné žĺtka
- 4 – 5 PL mlieka
- Pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Plnka:
- 250 g mletého maku
- 100 g hladkej múky
- 160 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- Citrónová kôra
- 100 roztopeného masla
- 200 ml vlažného mlieka
- 2 vaječné bielka
- Pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Postup
- V jednej miske zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a ďalšími surovinami, ktoré idú do cesta. Vypracujeme a dáme na chvíľu do chladničky. Zatiaľ si spravíme plnku.
- V druhej miske zmiešame a spracujeme na plnku všetky suroviny okrem bielkov, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh. Sneh opatrne vmiešame do plnky.
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Polovicu vyvaľkáme, položíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
- Dáme plnku a zakryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta.
- Pečieme na 180 °C asi 40 – 45 minút.
Počet porcií: 20