Karfiol so strúhankou stihnete pripraviť za pár minút. A ani sa dlho nepečie, takže je to nielen chutné, ale aj rýchle jedlo.
Recept: Zapekaný karfiol so strúhankou
Suroviny
- 1 karfiol
- Soľ
- 1 PL masla, aj viac, podľa potreby
- Strúhanka
- 200 g tvrdého syra
Postup
- Karfiol očistíme, umyjeme a rozoberieme na menšie kúsky (rúžičky).
- Dáme do slanej vody a povaríme, kým nezačne mäknúť. To skúšame napr. tak, že picháme vidličkou. Dáme pozor, aby príliš nezmäkol, karfiol by bol po upečení príliš mäkký.
- Pekáč vymastíme maslom a jemne vysypeme strúhankou.
- Karfiol poukladáme na pekáč v súvislej rovnomernej vrstve.
- Rozpustíme maslo a karfiol na pekáči dobre pomastíme. Takto pomastený karfiol posypeme strúhankou.
- Pečieme zakryté asi 1/2 hodinu na 180 °C.
- Keď začnú kraje hnednúť, tak posypeme vrch nastrúhaným tvrdým syrom.
- Ďalej pečieme už iba na vrchný ohrev, kým sa syr nerozpustí a nezačne hnednúť.
Počet porcií: 8
Zapekaný karfiol so strúhankou podávame so zemiakmi. Vhodná príloha je aj cvikla, prípadne niečo kyslé, napríklad uhorky alebo čalamáda.