Ak sa dostali chuť na hubovú polievku so zemiakmi a nepoznáte tradičnú českú polievku, čo sa volá kulajda, máme pre vás tento vyskúšaný recept. Totižto tých receptov na “pravú” kulajdu je v Čechách tiež viacero, ale tento mám už vyskúšaný a polievka je naozaj výborná. Nevarím ju síce často, ale keď už, tak si na nej všetci doma pochutnáme. Servírujeme ju s pečivom, buď s chlebom alebo aj rožkami.
Recept: Kulajda – česká zemiaková polievka s hubami
Suroviny
- Hrsť čerstvých húb alebo pol hrste sušených
- Cibuľa
- 6 zemiakov
- Olej alebo maslo
- Soľ
- Rasca
- Nové korenie
- 2 Bobkové listy
- Čierne korenie
- 1 Sladká smotana (niekto dáva aj kyslú, ale ja dávam sladkú)
- 1 PL hladkej múky
- Ocot
- Podľa chuti: kôpor, vajcia
Postup
- Ak máme na kulajdu sušené huby, tak ich namočíme do teplej vody, aby zmäkli. Po zmäknutí ich dobre vyžmýkame. Čerstvé huby nakrájame na menšie časti.
- Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na masle alebo oleji.
- Pridáme huby a popražíme.
- Zatiaľ si očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky.
- Keď sú huby popražené, tak ich zalejeme vodou. Pridáme do polievky zemiaky, soľ, rascu, nové korenie, čierne korenie a bobkový list.
- Varíme, kým zemiaky v kulajde nezmäknú.
- Keď sú zemiaky mäkké, tak spravíme zo smotany a múky zátrepku. Vlejeme do hrnca a necháme variť ešte pár minút. Ak máte radi, tak teraz aj pridajte nasekaný kôpor. Do kulajdy originál patrí aj vajce, hoci my doma tak nerobíme 🙂 . Rozbite vajcia a dajte ich do polievky. Nechajte 3 minúty variť, polievku odstavte a nechajte dôjsť.
- Polievku dochutíme octom, ak je potrebné, tak aj soľou.
Počet porcií: 8
Ktoré huby sú dobré na kulajdu
Ja používam najviac suchohríby, tie sú najvoňavejšie. Ale výbornú polievku navaríte aj z hríbov. Ak zbierate iné huby, skúste aj tie. A samozrejme vhodné je aj to, keď pomiešame rôzne druhy. Hlavne, aby tam boli vždy nejaké “voňavé” huby. Potom sa kulajda určite vydarí.