Každý región na Slovensku má tú “svoju” kapustnicu. Varievala sa počas roka, ale taktiež aj ako Vianočná kapustnica. My na Vianoce varíme Turčiansku kapustnicu. Je to naozaj taká výborná klasika, môžem len odporučiť. Na prípravu je ale rýchlejšia a aj jednoduchšia kapustnica – kyslá kapustová polievka podľa tohto receptu.
Recept: Kyslá kapustová polievka
Suroviny
- 3 cibule
- Olej
- 3 ČL mletej červenej papriky
- 300 g bravčového mäsa, môže byť aj s kosťou, aj mastnejšie
- 800 g kyslej kapusty
- 3 – 4 bobkové listy
- Sušené huby
- Mleté čierne korenie
- 4 – 5 PL paradajkový pretlak
- Kúsok klobásky
- 1 PL hladkej múky
- 5 strúčikov cesnaku
- Vegeta
Postup
- Do väčšieho hrnca dáme na olej speniť 1 cibuľu nakrájanú na kocky, popražíme.
- Pridáme mletú červenú papriku a mäso nakrájané na kocky.
- Osolíme a dusíme, podľa potreby podlievame vodou.
- Keď je mäso polomäkké, pridáme vodu, kapustu, bobkový list, huby, 1 cibuľu nakrájanú na drobno, paradajkový pretlak, mleté čierne korenie a klobásu.
- Varíme a po cca. 1 hodine pridáme zápražku z múky a 1 malej cibuľky pokrájanej čo najjemnejšie.
- Pridáme prelisovaný cesnak, necháme prevrieť a odstavíme z plameňa.
- Dochutíme soľou alebo vegetou.
Počet porcií: 12