Recept: Kyslé zemiaky
Kyslé zemiaky je naša obľúbená polievka. Patrí medzi takzvané “desiatové polievky”, čiže poctivé a sýte. Keď nie je druhé jedlo, vystačíme si aj s ňou. Vtedy si ku kyslým zemiakom navaríme párok alebo niečo podobné.
Suroviny
- 5 zemiakov
- Soľ
- 1 stredné cibuľa
- Kúsok klobásky
- 4 bobkové listy
- Olej
- Hladká múka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 – 2 dcl mlieka
- 1 sladká smotana
- Cukor
- Ocot
Postup
- Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme do hrnca s vriacou vodou.
- Pridáme soľ, cibuľu nakrájanú čo najjemnejšie, klobásu a bobkový list.
- Varíme, kým nie sú zemiaky takmer uvarené.
- Spravíme zápražku, nie tmavú. Pridáme do nej prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zalejeme mliekom a pridáme do hrnca. Necháme prevrieť.
- Spravíme zo smotany a múky zátrepku, pridáme do hrnca a pár minút povaríme. Zemiaky by mali byť už mäkké, ak sa začnú rozvárať, tak nevadi, polievka bude príjemne hustejšia.
- Odstavíme a dáme 2PL cukru a 2 PL octu. Ochutnáme, a potom podľa potreby pridáme soľ alebo cukor alebo ocot.
Počet porcií: 12