Kysnutý orechový závin je taký klasický kysnutý koláč, kde môžete plnku meniť podľa chuti. Nemusí byť iba orechová, ale aj maková či tvarohová.
Recept: Kysnutý orechový závin
Suroviny
- 300 g polohrubej múky
- 42 g droždia (1 kocka)
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 30 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- 40 g Hery
- Mlieko
- Soľ
- 150 g mletých orechov
- 150 g práškového cukru
- Bielko na potretie
Postup
- Do 1,5 – 2 dcl mlieka dáme droždie a 1 čajovú lyžicu cukru, premiešame a dáme na teplé miesto nabehnúť kvások.
- Zmiešame v nádobe všetky sypké suroviny (múka, kypriaci prášok do pečiva, vanilkový cukor, soľ), pridáme vajce a Heru. Premiešame. Pridáme kvások.
- Spravíme cesto, ktoré nesmie byť veľmi tvrdé, skôr také polotuhé.
- Nádobu s cestom prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Orechy zmiešame s cukrom a zalejeme asi 1 dcl horúceho mlieka. Premiešavame a podľa potreby pridávame mlieko. Mala by vzniknúť hustejšia masa.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti – z tohto množstva cesta vzniknú 2 koláče. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnikový plát. Plát cesta natrieme orechovou plnkou a zavinieme. Vrch koláča potrieme rozšľahaným bielkom a popicháme vidličkou, aby počas pečenia nepraskal.
- Dáme na pekáč s papierom na pečenie a necháme ešte chvíľu kysnúť.
- Pečieme v rúre vyhriatej 180 – 190 °C asi 15 minút a potom stiahneme na 160 °C a ešte pečieme asi 10-15 minút.
- Po vybratí z rúry necháme pár minút chladnúť a potom prikryjeme utierkou, aby neostal orechový závin tvrdý.
Počet porcií: 24