Recept: Lazane (Lasagne)
Suroviny
- 500 – 600 g bravčového mäsa, môže byť karé alebo aj stehno (bude šťavnatejšie), môžete si kúpiť aj mleté, ale nie veľmi mastné
- Olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 PET krabicu paradajkového pretlaku
- Soľ
- Oregano
- 100 g masla
- 1 PL hladkej múky
- Mlieko
- 1/4 ČL mletého muškátového orecha
- 400 g syru, napr. Eidam 45%
- 250 g cestovín Lazane
Postup
- Ak sme nekúpili mleté mäso, tak si mäso najskôr dobre očistíme a umyjeme a potom ho buď pomelieme alebo na robote nasekáme.
- Cibuľu nakrájame na drobno a dáme popražiť spolu s prelisovaným cesnakom na panvicu na olej.
- Pridáme mäso a opražíme.
- Potom pridáme paradajkový pretlak, soľ a oregáno a za občasného miešania pár minút povaríme.
- Ak je omáčka veľmi hustá, riedime ju vodou, ale nie veľa.
- Zatiaľ si pripravíme bešamelovú omáčku: Vo vhodnom hrnci alebo panvici speníme maslo, pridáme múku a dobre premiešame. Postupne pridávame mlieko, kým to nebude mať správnu hustotu, napríklad ako redší pudding. Na konci pridáme štvrť ČL mletého muškátového orecha a opäť dobre premiešame.
- Syr nastúhame, najlepšie na hrubšom strúhadle.
- Do nádoby na pečenie budeme robiť vrstvy: najskôr mäso v paradajkovej omáčke, potom syr a prikryjeme lazaňmi. Potom opäť mäso s paradajkovou omáčkou a na to bešamelovú omáčku. A takto dokola, kým sa nám neminie.
- Pečieme na 180 °C.
Počet porcií: 8