Výborné medovníky podľa tohto receptu nie sú po upečení tvrdé, ale mäkké, a netreba ich nechať odstáť. Môžu sa teda ihneď konzumovať.
Recept: Medovníky
Suroviny
- 35 dkg hladkej múky T650
- 15 dkg jemného kryštálového cukru
- 2 malé vajcia
- 1 kopcová čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 zarovnaná čajová lyžica mletej škorice
- Na špic noža mletých klinčekov
- 2 polievkové lyžice zarovnané medu
- 7 dkg Hery alebo Visy
- Vlašské alebo liekové orechy, rozpolené mandle a pod.
Postup
- Zmiešame všetky práškové suroviny v nádobe.
- Pridáme Visu alebo Heru. Opäť dobre premiešame a rukami spracujeme na rovnomernú sypkú hmotu.
- Pridáme 2 celé vajcia a 2 PL medu a spracujeme na cesto.
- Cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme ho odstáť najmenej 24 hodín v chladničke.
- Z cesta vyvaľkáme plát hrubý cca 0,3 – 0,4 cm a vykrojíme požadované tvary (treba dobre pomúčiť dosku).
- Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme orieškom, mandľou a podobne.
- Pečieme najskôr 3 – 4 minúty na 180 – 190 °C spodný aj vrchný ohrev, potom znížime teplotu na 160 °C a necháme iba vrchný ohrev a dopečieme do zlatista. Pozor, rýchlo prihoria, treba sledovať.
Počet porcií: 20
Dobrú chuť s receptom na medovníky!