Keď treba rýchlo spraviť niečo ľahké a chutné, tak morčacie soté z morčacích pŕs nikdy nesklame. A ešte zdravšie bude, ak si doprajete celozrnnú ryžu.
Recept: Morčacie soté z morčacích pŕs
Suroviny
- 500 – 600 g morčacích pŕs
- soľ
- mleté čierne korenie
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 1 cibuľa
- olej na opraženie
- 2 PL masla
- 1 PL hladkej múky
- 2 dcl hovädzieho vývaru alebo kocka bujónu
- 2 – 2,5 dcl sladkej smotany
- 1/2 červenej papriky nakrájanej na kocky
Postup
- Morčacie prsia dobre umyjeme a očistíme. Nakrájame ich na rezance, ale nie veľmi dlhé.
- Dáme do misky, kde ich posolíme a poprášime mletým čiernym korením. Dobre premiešame, aby soľ a korenie bolo rovnomerne. Necháme chvíľku odstáť.
- Zatiaľ si očistíme šampiňóny a nakrájame ich na štvrtinky alebo osminky (podľa veľkosti). Prípadne ich môžeme nakrájať aj na plátky.
- Cibuľu nakrájame na malé kocky.
- Do horúceho oleja dáme morčacie prsia a opečieme. Opečené mäso vyberieme do druhej nádoby a prikryjeme.
- Do zvyšného výpeku dáme maslo. V ňom opražíme nakrájanú cibuľu a šampiňóny.
- Poprášime múkou a necháme popražiť. Dáme pozor, aby múka neprihorela.
- Pridáme vývar alebo bujón a prilejeme smotanu. Varíme asi 4 – 5 minút.
- Z nádoby, kde je mäso, zoberieme pustenú stečenú šťavu a pridáme a varíme, až kým nevnikne krémová omáčka.
- Pridáme papriku, mäso a povaríme, kým nie je morčacie mäso hotové.
- Morčacie soté podávame s ryžou, ale môžu byť aj zemiaky alebo obľúbená cestovina.
Počet porcií: 4