Recept: Musaka
Musaka je jedlo z Balkánskeho polostrova. Je veľa variant ako sa dá urobiť. Tento recept na musaku má moja mama od kolegu z Bulharska. Bulharská musaka sa pečie so zemiakmi a je naozaj vynikajúca.
Suroviny
- 500g mletého hovädzieho mäsa, nie suché, môže byť aj zmiešanina bravčoviny a hovädziny
- 1 veľká cibuľa
- Bravčová masť alebo olej
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 5 PL kečupu
- 3 paradajky
- 1 ČL vegety
- 2,5 – 3 kg zemiakov
- 2 dcl šľahačkovej smotany
- 2 dcl mlieka
- 3 vajcia
- 1PL hladkej múky
- 1PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Rozohrejeme bravčovú masť alebo olej a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu. Popražíme a pridáme mleté mäso a dusíme prikryté. Premiešavame.
- Po polhodinke mäso osolíme, dáme vegetu, poprášime mletým čiernym korením, zamiešame. Pridáme kečup a nakrájané praradajky. Dusíme ešte asi pol hodiny.
- Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Pekáč vymastíme. Dáme jednu vrstvu zemiakov, potom vrstvu mäsa, znovu zemiaky a mäso a navrch ešte jednu vrstvu zemiakov. Pokvapkáme 2 PL oleja.
- Rúru zapneme na 200 stupňov, spodný aj vrchný ohrev. Dáme piecť na 40 minút. Ku koncu kontrolujeme, aby sa musaka nepripiekla. Pečieme, kým nie sú zemiaky takmer upečené.
- Zmiešame (rozhabarkujeme) 1 PL hladkej múky, smotanu, mlieko, vajcia a petržlenovú vňať. Nalejeme na zemiaky, necháme iba horný ohrev a dopečieme.
- Dobrú chuť!
Počet porcií: 12