Tak sľubujem, že tieto domáce osie hniezda sú sto krát lepšie, ako tie z obchodu. Dajte prednosť domácemu kysnutému koláču pred mrazeným polotovarom a vychutnajte si lahodnú chuť kombinovanú z mletej škorice a cukru.
Recept: Osie hniezda 100 krát lepšie ako z obchodu
Suroviny
- 600 g hladkej múky
- 4 PL cukru
- 1 ČL soli
- 1 sušené droždie
- 120 ml mlieka
- 240 ml vody
- 80 g masla
- 100 g masla
- 3 PL trstinového cukru
- 3 PL mletej škorice
Postup
- Preosejeme hladkú múku, pridáme do nej 4 PL cukru, soľ a sušené droždie. Dobre premiešame.
- Zohrejeme mlieko a vodu, pridáme 80 g masla a necháme rozpustiť. Túto zmes dáme k sypkým surovinám, tak dáme pozor, aby to nebolo veľmi teplé. Neprospelo by to kvasniciam.
- Premiesime a spravíme hladké cesto, ak je potrebné, prisávame ešte hladkú múku, aby cesto na osie hniezda bolo nielen hladké, ale aj nelepivé.
- Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť.
- Zatiaľ si spravíme plnku: vymiešame 100 g odstáteho masla s trstinovým cukrom a mletou škoricou.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť približne ako má veľký plech. Plnku rovnomerne natrieme na cesto a potom cesto zatočíme.
- Pripravíme si dva plechy, na ktoré dáme papier na pečenie
- Najskôr cesto rozkrojíme na polovicu, a potom každú polovicu nakrájame na taký počet osích hniezd, aby sa zmestili na jeden plech.
- Ešte necháme na plechu cesto chvíľu odpočívať, najlepšie na teplom mieste, aby ešte cesto kyslo.
- Pečieme na 190 °C asi tak 30 minút. Po upečení osie hniezda vyberieme a pocukríme práškovým cukrom.
Počet porcií: 24
Veríme, že sa vám video páčilo. Kľudne nás lajknite 🙂 Alebo sa prihláste sa na odber kanála Fajn Recepty.