Toto je recept na palacinky, ktorým určite neodoláte. Sú jemné a nadýchané, chutia naozaj skvele. Prílohy, ktoré použijete nechám na vás, môžete použiť napríklad lekváre sladké alebo aj trpké, nutelu alebo inú kakaovú pomazánku, šľahačku, práškový cukor, mletú škoricu, tvaroh, nakrájané alebo nastrúhané ovocie a tak ďalej. Počet porcií dávam 20, to ale samozrejme závisí od veľkosti panvice, na ktorej budete palacinky piecť.
Recept: Palacinky ktorým neodoláte
Suroviny
- 4,5 dcl mlieka
- 3 dcl vody
- 1 dcl oleja
- 3 vajcia
- 30 dkg hladkej múky
- štipka soli
- Prílohy podľa vášho výberu – lekváre sladké alebo aj trpké, nutela alebo iná kakaová pomazánka, šľahačka, práškový cukor, mletá škorica, tvaroh, nakrájané alebo nastrúhané ovocie a tak ďalej
Postup
- Do vhodnej nádoby, (najlepšie do takej, ktorá sa dá prikryť, ak by sme cesto chceli dať do chladničky), dáme mlieko, vodu a olej. Pridáme celé tri vajcia, múku (ak ju preosejeme, tak nič nepokazíme) a soľ.
- Ponorným mixérom zapracujeme suroviny, tak aby vzniklo hladké cesto, nie veľmi husté, inak by boli palacinky hrubé.
- Ak máme čas, tak necháme cesto odstáť v chladničke aspoň 30 minút. Ale moja skúsenosť je taká, že ani keď začneme palacinky piecť hneď, tak sa netrhajú.
- Panvicu s nepriľnavým povrchom dáme na oheň, a pomocou naberačky dáme rovnomerne cesto. Ak by sa na vašej panvici palacinky prichytávali, tak dáte kvapku oleja, ale fakt iba máličko.
- Palacinky opečieme najskôr z jednej strany, potom otočíme a opečieme aj z druhej, aby boli pekne zlatisté. Kľudne môžeme piecť aj na dvoch panviciach naraz, stíha sa to. Nevadí ani, ak panvice nie sú rovnako veľké, len potom prispôsobujeme množstvo cesta.
- Vyberáme na seba na tanier.
- Dochutíme, ako máme radi. Môžeme si spraviť palacinky s lekvárom, tvarohom, nutelou. Ak máme radi sladké, tak pocukríme práškovým cukrom. V prípade, že nemáme cukorničku, tak pomocou sitka. Najmä deti milujú prizdobenie a dochutenie sľahačkou.
Počet porcií: 20
Palacinky