Pečená cvikla sa používa ako príloha k obľúbeným mäsovým jedlám alebo aj ako surovina do rôznych šalátov. Pokojne ju zmiešajte aj s čerstvou zeleninou či pečenou paprikou. Cvikla je zdravá surovina krásnej vône, chuti a farby, ktorú stačí dochutiť lyžičkou kyslej smotany, a pochopíte, čo vám doteraz chýbalo 🙂
Recept: Pečená cvikla
Suroviny
- 1 kg cvikly
- Soľ
- 1 ČL mletej rasce
- Mleté čierne korenie
- Olivový olej
Postup
- Cviklu zbavíme šupky a nakrájame na malé kúsky do nádoby v ktorej sa bude piecť.
- Osolíme, pridáme mletú rascu a jemne poprášime mletým čiernym korením.
- Pokvapkáme olivovým olejom a dobre premiešame, aby sa suroviny rovnomerne premiešali.
- Pečieme prikryté na 180 stupňoch. Ak je potrebné, tak trošku podlievame.
- Cviklu pečieme asi 1 – 1,5 hodiny, kým nezmäkne.
- Podľa potreby dosolíme.
Počet porcií: 8
Keď čakáte návštevu, tak musíte trošku popremýšľať, čo navariť. Aby to bolo aj chutné a zároveň aj originálne, malo by to aj dobre vyzerať, a ideálne nech jedlo obsahuje aj vitamíny alebo iné zdraviu prospešné látky. Samozrejme, trošku nezdravého, napríklad hranolky, zase vyžadujú deti. Prinášame vám nápad na servírovanie pečenej cvikly s mozzarellou a hranolkami. Namiesto mozzarelly môže byť pečená repa podávaná aj s balkánskym syrom.