Pozrite si videorecept (na konci článku) alebo aj normálny recept na pizza slimáky z lístkového cesta. Ak hľadáte rýchly recept na tieto senzačné jednohubky, tak ste práve našli. Naše sú v štýle pizza. A hoci robievame doma slimáky aj na sladko či na slano, tieto sa mi zdajú najlepšie. Tento recept mám rada aj preto, lebo s lístkovým cestom sa veľmi dobre pracuje.
Recept: Pizza slimáky z lístkového cesta
Suroviny
- Lístkové cesto
- Mäkký syr
- 2 PL paradajkového pretlaku alebo kečupu
- Medzi prsty oregana alebo provensálskych bylín
- Šunka
Postup
- Najskôr si pripravíme lístkové cesto. Ak sme nekúpili už vyvaľkané, tak ho vyvaľkáme na papieri alebo pomúčenej doske na cca 2 milimetrovú hrúbku. Tenšie veľmi nie, lebo ho budeme natierať syrom a neskôr aj rolovať.
- Cesto natrieme mäkkým syrom. Ja si syr vyberiem dopredu z chladničky, nech je pri natieraní cesta mäkký, a tiež nech sa lístkové cesto náhodou nepretrhne. Na jednom kraji (na širšom) necháme asi 1 cm nenatretý. To je dobré na to, že keď budeme cesto rolovať, tak tam sa nám cesto na rolke pekne spojí.
- Na syr natrieme paradajkový pretlak alebo kečup.
- Jemne poprášime oreganom alebo provensálskymi bylinami. Môžete vyskúšať pol cesta jedným a druhú polovicu cesta druhým korením. Aspoň uvidíte, čo vám viac chutí 🙂 .
- Nakoniec na cesto poukladáme šunku.
- Cesto stočíme do rolky.
- Rolku nakrájame na asi 1 cm hrubé kolieska. Tie ukladáme na plech s papierom na pečenie. Ak sa nám kolieska počas krájania mierne zdeformujú, tak nevadí. Lístkové cesto počas pečenia krásne napuchne a upečené slimáky sú pekne okrúhle.
- Pečieme vo vopred predhriatej teplovzdušnej rúre na 160 °C asi 20 – 30 minút, kým nezačnú slimáky hnednúť.
Počet porcií: 24
Je na slimáky lepšie lístkové cesto chladené alebo mrazené?
No najlepšie je domáce 🙂 . Ale keď už z obchodu, tak odporúčam chladené. Ak si kúpite mrazené, tak je potrebné ho vybrať v dostatočnom časovom predstihu, aby pekne rozmrzlo a pri vaľkaní nám nerobilo problémy. Ja mám z obchodu najradšej chladené, čo už je vyvaľkané na papieri. Nemusím použiť dosku, nemúčim zbytočne, a ani nemusím dosku umývať.
Prajeme vám dobrú chuť!