Dobrá hubová polievka z čerstvých húb sa dá navariť veľmi jednoducho, ako uvidíte aj v tomto recepte. Najlepšie huby na polievku sú suchohríby alebo hríby. Ak máte ale iné obľúbené, použite tie. Toto je hubová polievka bez smotany, ale zato s koreňovou zeleninou.
Recept: Polievka z čerstvých húb
Suroviny
- 1 cibuľa
- Olej
- 2 hrste húb, napríklad suchohríby, hríby, hliva, plávka zelená, ale môžu byť aj iné
- Mleté čierne korenie
- Vegeta
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- Malý kúsok zeleru
- Soľ
- 1 bobkový list
- 1/2 ČL rasce
- 2-3 zrnká nového korenia
- 5-6 zrniek čierneho korenia
- 2 zemiaky
- Cestovinové guličky
- Vňate, napr. zeleru, magi
- 1 PL hladkej múky
- 1 cesnak
- 1 ČL Mletá červená paprika
Postup
- Cibuľu nakrájame na kocky a dáme podusiť na olej do sklovita.
- Huby očistíme a nakrájame na plátky. Pridáme k cibuli a dusíme asi 10 minút.
- Poprášime mletým čiernym korením a pridáme trochu vegety.
- Premiešame a zalejeme vodou. Pridáme očistenú a na kocky alebo kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu.
- Pridáme aj soľ, bobkový list, rascu, nové korenie a čierne korenie.
- Keď začne koreňová zelenina mäknúť, pridáme zemiaky nakrájané na kocky.
- Varíme, kým zemiaky nie sú takmer uvarené, potom pridáme cestovinové guličky a vňate.
- Kým sa cestovina uvarí, tak spravíme slabšiu zápražku na oleji, do ktorej dáme prelisovaný cesnak a mletú červenú papriku.
- Pridáme zápražku a ešte dve tri minúty necháme prevrieť.
Počet porcií: 8