Tento prívarok nie je typickým prívarkom, ktorý dochucujeme octom a cukrom (hoci v pôvodnom recepte to tak bolo). Nám to zachutilo od prvej chvíle takto a nemáme potrebu na našom recepte nič meniť :-)) Snáď iba to, že zakaždým musíme toho prívarku z červenej šošovice s párkom urobiť viac a viac, aby sme sa “nepobili” o poslednú porciu v hrnci :-))) Veríme, že sa takisto stane vašim obľúbeným rýchlym jedlom.
Recept: Prívarok z červenej šošovice s párkom
Suroviny
- 400 g červenej šošovice
- 6 ks párkov
- Olej
- Cca 8 strúčikov cesnaku
- 2 PL hladkej múky
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup
- Šošovicu si viackrát premyjeme v studenej vode, necháme v sitku odkvapkať.
- Na oleji opražíme asi päť strúčikov nadrobno pokrájaného cesnaku (na miernom ohni). Pridáme na kolieska pokrájané párky a opražíme do chrumkava.
- Pridáme šošovicu, soľ, korenie a chvíľku spolu popražíme, posypeme hladkou múkou na zahustenie, premiešame a zalejeme asi 2 dcl vriacej vody. Prikryjeme a necháme chvíľku podusiť na malom ohni.
- O pár minút skontrolujeme, či sa nám už voda spotrebovala a ak treba, opäť podlejeme malým množstvom vriacej vody. (Tento proces môžeme ešte zopakovať, radšej podlejme 3x malým množstvom vody, ako keby nám mala šošovica prihorieť a môžeme ju potom vyhodiť aj s hrncom 🙂
- Šošovicu netreba príliš dlho variť, celý pokrm je hotový približne za 20 minút.
- Napokon už len ochutnáme a keď je šošovica mäkká, pretlačíme do nej ešte 3 strúčiky cesnaku pre chuť, príp. ešte dosolíme. Podávame s chlebom.
Počet porcií: 4
Ak neminiete všetku šošovicu na prívarok a ostane vám nejaká, určite vyskúšajte aj polievku z červenej šošovice. Je to chutná a výživná polievka ideálna na chladnejšie dni. Je rýchla a ľahké na prípravu. Červená šošovica je mimoriadne zdravá, varí sa veľmi krátko a nemusí sa vopred namáčať.