Recept na Segedínsky guľáš
Zhrnutie: Segedínsky guláš podľa tohto receptu je pre veľa ľudí na Slovensku najobľúbenejší guľáš 🙂 Výborný segedínsky guľáš aj zdravý aj chutný. Žiaden muž sa nikdy segedínu nepreje. Recept je odskúšaný a môžem naozaj doporučiť!
Suroviny
- 2 stredné cibule
- Olej
- 2 ČL mletej červenej papriky
- 600 g bravčového mäsa
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 3 zrnká čierneho korenia
- 1 ČL rasce
- 1 bobkový list
- 800 g kyslej kapusty
- 125 g paradajkového pretlaku
- 150 ml sladkej smotany
- 2 PL hladkej múky
- Ak treba – cukor
Postup
- Cibuľu nakrájame na kocky a dáme do väčšieho hrnca na olej podusiť. Pridáme mletú červenú papriku a pomiešame.
- Pridáme bravčové mäso nakrájané na rovnomerné kocky a dusíme pár minút. Miešame, aby sa dusilo rovnomerne.
- Pridáme trochu vody, soľ, mleté čierne korenie, celé korenie, rascu a bobkový list a necháme dusiť, kým nie je mäso takmer mäkké. Podľa potreby miešame a podlievame vodou.
- Pridáme kapustu (ak je kapusta veľmi kyslá, tak ju trochu premyjeme), vodu a paradajkový pretlak. Dusíme, až kým mäso nie je mäkké.
- Do smotany dáme múku, dobre rozmiešame alebo rozhabarkujeme, nalejeme do hrnca a pár minút povaríme.
- Po odstavení dochutíme soľou, ak je segedínsky guláš moc kyslý, tak aj cukrom.
- Segedínsky guláš podávame s knedľou, najlepšia je samozrejme domáca knedľa.
Počet porcií: 8
Výborný segedínsky guláš podľa tohto receptu navaríte len ak budete mať kvalitnú kapustu. Ja kupujem na tržnici domácu kyslú kapustu. Určite do segedínskeho guľáša patrí bravčové mäso. Segedínsky guľáš pre vegetariánov so sóje si neviem ani predstaviť. Kto má rád mäso chudšie, nech dá do guľáša karé, kto má rád mastnejšie, tak bôčik, pliecko a podobne. Niekto je navyknutý dávať aj niečo s kosťou, môžeme, ale určite nie údené. To by prerazilo chuť segedínu. Segedínsky guľáš je výborné jedlo, ktoré sa “varí samo”. Trošku roboty je len na začiatku a na konci prípravy.
Niekoľko slov ku kapuste (to je na segedín základ)
Ako sme už písali, dobrá kapusta je základ, bez ktorého dobrý segedín neuvaríme. Ak nie je kyslá kapusta domáca alebo z tržnice, tak verím, že máte obľúbenú značku v obchode. Dnes už je výber dobrý, dá sa kúpiť aj bez chemických konzervačných látok. Kyslá kapusta sa predáva v náleve, ktorý do guláša nepatrí. Ja ju dám na sitko, aby kapusta stiekla. Ochutnám a ak je príliš kyslá, tak ju aj jemne vyžmýkam a trochu premyjem vodou. Opäť ochutnám niekde zo stredu sitka, a ak je potrebné, tak ešte premyjem. Pozor, trošku kyslé to musí ostať, takže nepreháňame s tým preplachovaním.
Video recept na segedínsky guláš
Ak chcete byť informovaní o našich nových receptoch na YouTube, prihláste sa na odber kanála Fajn Recepty. Tam máme tých guľášikov viacero, napríklad aj výborný Maďarský guľáš, určite vyskúšajte pripraviť.