Fajn Recepty

Šišky mäkké ako obláčik nevyprážame, ale pečieme v rúre

4.3
(57)

Šišky sa tradične vyprážajú na oleji. My robíme zdravší variant, aby sme sa vyhli zbytočnému tuku. Jednoducho šišky upečieme v rúre. Toto je video recept na domáce šišky z kysnutého cesta s lekvárom alebo džemom.

Recept: Šišky mäkké ako obláčik

Suroviny

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 3 lyžice cukru
  • 1/3 lyžičky soli
  • 200 ml teplého mlieka
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • jeden vanilkový cukor
  • 2 vaječné žĺtky
  • 10 dag rozpusteného masla
  • džemová alebo čokoládová nátierková náplň
  • vaječný žĺtok na obaľovanie
  • práškový cukor na posypanie


Postup

  1. V 100 ml teplého mlieka rozdrobíme kocku droždia a pridáme lyžičku cukru a necháme v teple vzísť kvások.
  2. Do väčšej misy dáme múku, do ktorej urobíme malú priehlbinku a dáme vykysnuté droždie, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a postupne prilievame tekutú časť zmesi (zostávajúcich 100 ml teplého mlieka a rozpustené maslo). Všetko spolu zľahka premiešame.
  3. Najlepšie je najskôr cesto spracovať špirálovými nadstavcami mixéra , kým sa nezačne oddeľovať od misy a potom ďalej miesiť rukami na pracovnej ploche. Keď pod prstami cítite, že je cesto kompaktné, nechajte ho odpočívať a hodinu kysnúť.
  4. Po vykysnutí cesto vymiesime, rozvaľkáme a nakrájame na 12 malých kúskov, z ktorých potom tvarujeme malé guľky a plníme džemom alebo čokoládou.
  5. Pripravené guľky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a každú trochu sploštíme, aby získala tvar šišky. Prikryjeme ich a necháme 40 minút odpočívať.
  6. Keď šišky vykysnú, potrieme ich žĺtkom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 15 až 20 minút do zlatista.
  7. Po upečení šišky posypeme práškovým cukrom..

Počet porcií: 16


 

Ako sa vám páčil recept?

Hlasujte kliknutím na hviezdičku

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hlasov: 57

Zatiaľ nikto nehodnotil! Buďte prvý, kto ohodnotí tento recept.

Exit mobile version