Šišky sa tradične vyprážajú na oleji. My robíme zdravší variant, aby sme sa vyhli zbytočnému tuku. Jednoducho šišky upečieme v rúre. Toto je video recept na domáce šišky z kysnutého cesta s lekvárom alebo džemom.
Recept: Šišky mäkké ako obláčik
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 3 lyžice cukru
- 1/3 lyžičky soli
- 200 ml teplého mlieka
- nastrúhaná kôra z polovice citróna
- jeden vanilkový cukor
- 2 vaječné žĺtky
- 10 dag rozpusteného masla
- džemová alebo čokoládová nátierková náplň
- vaječný žĺtok na obaľovanie
- práškový cukor na posypanie
Postup
- V 100 ml teplého mlieka rozdrobíme kocku droždia a pridáme lyžičku cukru a necháme v teple vzísť kvások.
- Do väčšej misy dáme múku, do ktorej urobíme malú priehlbinku a dáme vykysnuté droždie, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a postupne prilievame tekutú časť zmesi (zostávajúcich 100 ml teplého mlieka a rozpustené maslo). Všetko spolu zľahka premiešame.
- Najlepšie je najskôr cesto spracovať špirálovými nadstavcami mixéra , kým sa nezačne oddeľovať od misy a potom ďalej miesiť rukami na pracovnej ploche. Keď pod prstami cítite, že je cesto kompaktné, nechajte ho odpočívať a hodinu kysnúť.
- Po vykysnutí cesto vymiesime, rozvaľkáme a nakrájame na 12 malých kúskov, z ktorých potom tvarujeme malé guľky a plníme džemom alebo čokoládou.
- Pripravené guľky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a každú trochu sploštíme, aby získala tvar šišky. Prikryjeme ich a necháme 40 minút odpočívať.
- Keď šišky vykysnú, potrieme ich žĺtkom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 15 až 20 minút do zlatista.
- Po upečení šišky posypeme práškovým cukrom..
Počet porcií: 16