O tom že talianske rizotá sú vďaka svojej chuti a pestrosti slávne na celom svete niet pochýb. Ale ani naše slovenské rizoto, čo sa týka chuti, v ničom nezaostáva. Z lokálneho mäska a lokálnej zeleniny navaríte lahodný pokrm, ktorý môžete podávať tak na obed ako aj na večeru. Vhodnou prílohou je svieži šalát z čerstvej zeleniny.
Recept: Slovenské rizoto
Suroviny
- 1 väčšia a 1 menšia cibuľa
- Olej
- 1 ČL Mletá červená paprika
- 500 g bravčového karé
- 1 strúčik cesnaku
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- 1 stredná až väčšia mrkva
- 100 ml mrazeného hrachu
- 250 ml ryže
- Medzi prsty majoránky
Postup
- Väčšiu cibuľu nakrájame na kocky a dáme na plameň podusiť na oleji do sklovita.
- Pridáme mletú červenú papriku a pomiešame.
- Pridáme karé nakrájané na menšie kocky, osolíme, jemne pokoreníme a pridáme pretlačený cesnak. Prikryté dusíme, kým mäso nezmäkne. Podľa potreby podlievame vodou.
- Keď je mäso mäkké, tak do druhej nádoby dáme popražiť malú cibuľu. Pridáme mrkvu nakrájanú na polkolieska alebo štvrťkoliesa a cca 5 minút podusíme.
- Pridáme hrach a premytú ryžu. Chvíľu miešame, a keď sa začne ryža prichytávať o dno, tak zalejeme 250 ml vody a osolíme.
- Varíme, kým sa voda nevstrebe, a potom ryžu preložíme do hrnca s mäsom. Opäť pridáme 250 ml vody a medzi prsty majoránky.
- Necháme na malom plameni, kým nie je ryža úplne uvarená.
Počet porcií: 8