Šošovica s pretlakom je jednoduché, ale pritom výborné jedlo, ktoré pripravíte fakt za chvíľu.
Recept: Šošovica s pretlakom
Suroviny
- 250 g šošovice
- 1 bobkový list
- 1 zrnko nového korenia
- 5 zrniek čierneho korenia
- 1 PET krabica paradajkového pretlaku – 500 g
- Soľ
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 ČL kari korenia
Postup
- Šošovicu premyjeme, a ak je potrebné, tak popreberáme.
- Dáme do hrnca, pridáme bobkový list, nové aj čierne korenie. Zalejeme vodou a dáme prikryté variť. Keďže má po uvarení vzniknúť šošovicová kaša a nie polievka, tak vody dáme toľko, aby bola šošovica tesne zaliata. Počas varenia bude šošovica zväčšovať objem, preto je dôležité vodu stále dolievať, nech je stále šošovica zaliata.
- Keď šošovica zmäkne, tak pridáme strúčik prelisovaného cesnaku, soľ, kari korenie a paradajkový pretlak.
- Varíme ešte asi 10 minút a môžeme odstaviť.
Počet porcií: 8
Kašu zo šošovice s pretlakom podávame s chlebom alebo pečivom. Ak by ste ale varili šošovicu s pretlakom ako hlavné jedlo, tak ju môžete podávať so zemiakmi. Kto nemá rád kari korenie, tak môže vyskúšať aj iné, napríklad provensálske a podobne.