Ak máte radi šošovicu a chcete sa najesť nielen chutne. ale aj dosýta, tak určite neodoláte šošovicovému prívarku podľa tohto receptu.
Recept: Šošovicový prívarok
Suroviny
- 250 g šošovice
- Bobkový list
- Kúsok klobásky alebo koža zo slaniny
- 1 malá cibuľa
- Pár zrniek čierneho korenia
- Olej
- 1 PL hladkej múky
- 1 zarovnaná ČL mletej sladkej papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 šľahačková smotana
- Cukor
- Ocot
- Soľ
Postup
- Šošovicu premyjeme a na 15 minút namočíme.
- Do hrnca dáme šošovicu a zalejeme vodou asi 2 cm nad. Dáme variť spolu s bobkovým listom, klobáskou alebo kožkou a nadrobno narezanou cibuľkou. Pridáme aj pár zrniek čierneho korenia.
- Podľa potreby prilievame vodu, aby bola šošovica stále zaliata.
- Keď je šošovica mäkká, urobíme zápražku z oleja a hladkej múky. Pridáme červenú papriku a pretlačený cesnak. Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania pridáme šľahačkovú smotanu.
- Cez sitko pridáme zápražku do šošovice. Necháme 5 minút prevrieť.
- Dochutíme cukrom, octom a soľou.
- Najlepšie podávať so zemiakovou kašou a podľa chuti volským okom alebo špekáčikom, párkom a pod.
Počet porcií: 12