Keď som doniesla domov nákup a vytiahla mrazený špenátový pretlak, tak mi moja dcérka povedala: Mami, však nebudeš robiť špenát! Ja na to: A čo by si si priala? Odpovedala: Ja chcem halušky! Tak taký dobrý nápad som musela zrealizovať. Uvarila som špenátové halušky s bryndzou 🙂 . Je to tradičné slovenské jedlo, ktoré je obľúbené po celom Slovensku, a veľa ľudí si ho s obľubou dopraje. Sú veľmi jednoduché na prípravu a sú skvelou voľbou pre hlavné jedlo alebo aj ako ľahké občerstvenie.
V tomto recepte na špenátové halušky s bryndzou som nepoužila opečenú slaninku, ale vy môžete. Ja som namiesto nej dala údené tofu. Zdá sa mi to zdravšie a chutí to veľmi podobne ako slaninka na haluškách. Je to taká vegetariánska či vegánska náhrada.
Recept: Špenátové halušky s bryndzou
Suroviny
- 450 g mrazeného špenátového pretlaku
- 300 g hladkej múky
- Soľ
- Olivový olej
- Môže, ale nemusí byť – nakrájaná pažítka alebo na jemnučko nakrájané cíby z mladej cibuľky
- 1 balenie údeného tofu
- 1 ČL sladkej mletej červenej papriky
- 125 g bryndze
- 1 kyslá smotana
Postup
- Údené tofu nakrájame na kocky a dáme do nádoby. Pridáme mletú červenú papriku a jednu až dve lyžice olivového oleja. Dobre premiešame a necháme odstáť, kým si pripravíme cesto na halušky.
- Špenátový pretlak dáme do vhodnej nádoby a necháme rozmrznúť. Pridáme hladkú múku a soľ. Dobre premiešame aby vzniklo hutné cesto na halušky. Podľa potreby môžeme ešte pridať múku.
- Do hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme a kvapneme trošku olivového oleja. Nasádžeme halušky, a necháme ich variť, kým nevyplávajú na hladinu. Po uvarení halušky scedíme. Dáme do hrnca a premiešame s troškou olivového oleja, aby sa nezlepili.
- Kým sa halušky varia, tak dáme tofu na panvicu a necháme za občasného miešania opekať. Opekáme pomaličky na slabom plameni, kým tofu nezhnedne.
- Bryndzu dobre vymiešame s kyslou smotanou.
- Špenátové halušky podávame tak, že dáme na tanier halušky, na ne bryndzu zmiešanú so smotanou a na vrch dáme opečené údené tofu. Môžeme posypať aj nasekanou pažítkou alebo úplne na jemno pokrájanými cíbikmi z mladej cibuľky.
Počet porcií: 6
Verím, že som vám dala super recept a bude vám chutiť.