Špenátový prívarok – tradičný slovenský z mrazeného alebo čerstvého špenátu
Ahoj všetci! Dnes som sa rozhodla pridať recept na ďalšie z mojich obľúbených jedál – špenátový prívarok. Možno sa domnievate, že špenát je len čudná zelenina, na ktorú nemáme práve najlepšie spomienky zo školskej jedálne. Ja vás dúfam presvedčím, že špenát môže byť aj chutný a zdravý prívarok, ktorý pripravíte za menej času, ako by ste si mysleli.
Špenátový prívarok je tradičný slovenský pokrm, jemnej a lahodnej chuti, ktorý sa pripravuje z čerstvého alebo mrazeného špenátu, múky a smotany. Servíruje sa najmä na obed alebo večeru. Prívarok zo špenátu je zelená krémová omáčka, ktorá sa podáva s varenými zemiakmi a volským okom či na tvrdo uvareným vajcom. Je to jednoduché a lacné jedlo, ktoré sa dá pripraviť naozaj za pár minút.
Recept: Špenátový prívarok
Suroviny
- 400 – 500 gramov mrazeného špenátového pretlaku (alebo čerstvý špenát)
- 1 stredná cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- Olej
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- 1 šľahačková smotana
- 1 PL hladkej múky
- Vajcia – na prílohu
Postup
- Na oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľu. Môžeme ju namiesto krájania aj nastrúhať na strúhadle, na tej strane, ako keď strúhame zemiaky na placky.
- Pridáme prelisovaný cesnak, chvíľu pomiešame a pridáme špenátový pretlak. Ak používame čerstvý špenát, tak ho treba najskôr uvariť ,a potom ho pretrieme cez sitko.
- Dolejeme aj trošku vodky, nie veľa, aby bol prívarok hustý.
- Keď sa špenát rozpustí a je z neho už kaša, tak jemne poprášime mletým čiernym korením a osolíme.
- Chvíľku povaríme, len pár minút, nech to prevrie. Potom vlejeme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali 1 lyžicu hladkej múky. Necháme vrieť na plameni asi 5 – 10 minút, premiešavame.
- Ak máte radi vajíčka, tak môžete buď uvariť vajcia na tvrdo alebo spraviť volské oko.
- Podávame so zemiakmi, a ak ste si spravili vajíčka, tak aj s vajcami.
Počet porcií: 6
Dúfam, že sa vám tento recept páčil a že si vychutnáte prívarok zo špenátu ako ja. Napíšte mi v komentároch, ako sa vám podaril a či máte nejaké tipy alebo otázky. Ak vám chutia husté prívarky, tak môžete ochutnať aj kelový, šošovicový, tekvicový alebo z červenej šošovice. Určite si na nich pochutíte.
https://www.fajnrecepty.sk/spenatovy-privarok-tradicny-slovensky-z-mrazeneho-alebo-cerstveho-spenatu/4170https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/spenatovy-privarok.jpg?v=1684649801https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/spenatovy-privarok-180x180.jpg?v=1684649801Jedlá bez mäsaAhoj všetci! Dnes som sa rozhodla pridať recept na ďalšie z mojich obľúbených jedál - špenátový prívarok. Možno sa domnievate, že špenát je len čudná zelenina, na ktorú nemáme práve najlepšie spomienky zo školskej jedálne. Ja vás dúfam presvedčím, že špenát môže byť aj chutný a zdravý prívarok, ktorý...Kucharka duchaj@duchaj.comAdministratorSom Kuchárka a verím fajn recepty. Ak máte chuť na akékoľvek dobré jedlo, či už polievky, mäsko alebo aj bez neho, tak mám pre vás odskúšané recepty na chutné jedlá. Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí. A ešte viac, ak varíte jedlá s láskou.Fajn Recepty