Ak hľadáte inšpiráciu, aký koláč dnes upiecť, máme pre vás dobrý nápad na svieži ovocný koláč. Dole má úplne super cesto, hore jemnú krémovú plnku s nastrúhanou čokoládou a medzi týme je ovocná náplň, ktorú si môžete spraviť podľa vášho obľúbeného ovocia. Môže to byť drobné bobuľové ovocie, jahody, maliny, banán, proste také, ako máte radi.
Recept: Svieži ovocný koláč
Suroviny
Cesto:
- 4 vajcia
- Štipka soli
- 12 dkg kryštálového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 12 dkg hladkej múky
- 1,5 ČL prášku do pečiva
- 1 PL vriacej vody
- 1 PL oleja
- Kyslejší lekvár, napríklad ríbezľový
- Ovocie, jahody, maliny, banány, podľa toho, čo máte radi
- Čokoláda, buď horká alebo aj akú máte radi
Plnka:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 jemný tvaroh, nie hrudkovitý
- 2 x 250 g mascarpone
- 3 PL cukru
Postup
- Vaječné bielka dáme do vhodnej nádoby, pridáme štipku soli. Vyšľaháme na hustý sneh.
- Vaječné žĺtka dáme do hrnčeka, pridáme olej a vodu a dobre rozšľaháme.
- Žĺtka pridáme do bielok a šľaháme, kým sa všetko nespojí.
- Múku preosejeme a premiešame s práškom do pečiva. Pridávame ju do vyšľahaných vajec a už iba ručne, vareškou, zapracúvame. Vareškou premiešavame len jedným smerom!
- Plech namastíme a vysypeme múkou alebo dáme papier na pečenie. Cesto na koláč dáme na plech a pečieme na 160 – 170 °C asi 30 minút.
- Po upečení cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Natrieme ríbezľovým alebo aj iným lekvárom. Na rozotrený lekvár poukladáme nakrájané ovocie. Ak používame viac druhov ovocia, napríklad jahody a banány, tak ich ukladáme do šachovnicového vzoru.
- Pripravíme plnku: Vyšľaháme šľahačku, môžeme aj so stužovačom, pridáme jemný tvaroh, mascarpone a cukor. Všetky suroviny poriadne vyšľaháme na hladký krém.
- Plnku natrieme na ovocný koláč a vrch posypeme nakrájanou čokoládou.
- Necháme chvíľu stuhnúť.
Počet porcií: 24