Talianske cestoviny s paradajkami a cuketou zvyknem pripravovať z cestovín fusilli, čo sú také stočené špirálky, ale robila som to už aj z iných, a chuť bola samozrejme rovnaká. Dokonca raz som mala kadejaké zvyšky rôznych cestovín, tak čo myslíte, čo som uvarila? Jasné, boli to talianske cestoviny s paradajkami a cuketou. 🙂 Len pridám radšej jedno upozornenie, keby ste mali podobný nápad, každý druh cestovín je potrebné uvariť osobitne. Ak by sme varili v jednom hrnci, tak by sa mohlo stať, že niektoré sú rozvarené, a niektoré ešte nedovarené.
Recept: Talianske cestoviny s paradajkami a cuketou
Suroviny
- Olivový olej
- 2 mladé cibuľky, aj so zelenou stonkou
- 2 menšie cukety, tak maximálne do 1 kg
- Soľ
- Provensálske byliny
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 paradajok
- 400 – 500 gramov cestovín
- Syr balkánskeho typu
- Pár lístkov čerstvej bazalky
Postup
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme jednu jarnú cibuľku nakrájanú na tenké kolieska. Taktiež pridáme zelenú stonku z cibule (póry), aj tú nakrájame na kolieska. Dusíme a premiešavame, až kým cibuľa nezvädne.
- Ak máme cuketu z obchodu, tak ju ošúpeme, ak domácu, tak len dobre vyumývame. Odkrojíme konce so stopkou a na uhorkovom strúhadle nakrájame na kolieska. Ak sú cukety staršie a širšie, môžeme pred krájaním rozkrojiť na polky alebo štvrtiny.
- Nakrájanú cuketu pridáme k cibuli. Osolíme, pridáme medzi prsty provensálskych bylín a pretlačený cesnak. Pár minút odokrytá dusíme.
- Zatiaľ si nakrájame paradajky na menšie časti. Pridáme do panvice a ďalej dusíme, kým nie je cuketa mäkká. To nebude trvať dlho, stačí pár minút.
- Ďalej si uvaríme cestoviny v slanej vode. Po uvarení vodu zlejeme a pridáme lyžicu olivového oleja. Dobre premiešame.
- Pripravíme si: syr balkánskeho typu nakrájame na kocky, jarnú cibuľku na kolieska a lístky čerstvej bazalky na menšie časti.
- Servírujeme tak, že na tanier naložíme cestoviny, na ne dáme zeleninovú zmes a na vrch dáme syr, cibuľku a bazalku. Ako vidíte na našej fotke 🙂
Počet porcií: 8
Prajeme Vám dobrú chuť!