Turčiansku kapustnicu varíme doma roky a samozrejme nielen my, ale všetci čo majú radi klasickú kapustnicu. Veľmi ma potešila správa od pána Jána, ktorý mi napísal: Narodil som sa a žil v Martine. Moja mama pridávala do kapustnice údený hovädzí jazyk. A samozrejme pred 60 rokmi nedávala sa do kapustnice vegeta. Chuť kapustnice sa nekazila zápražkou. Skôr sa použilo viac cibule. Ináč je to typický Turčiansky recept
Recept: Turčianska kapustnica
Suroviny
- Kyslá kapusta zo suda
- Soľ
- Bobkový list
- Sušené hríby
- 2 väčšie cibule a 1 menšia
- 200 g mäso s kosťou
- 200 g bravčové pliecko
- Sladká červená paprika
- Čierne korenie
- údená klobása
- Hladká múka na zápražku
- 5 – 6 strúčikov cesnaku
- Vegeta
Postup
Do väčšieho hrnca dáme variť kapustu, soľ, bobkový list, 1 cibuľu pokrájanú na drobno, huby a polovicu mäsa. Varíme, kým nie je mäso polouvarené. Do druhej rajnice (môže byť a tlakový hrniec) dáme upražiť 1 cibuľu, pridáme sladkú červenú papriku a dáme dusiť druhú polovicu mäsa. Osolíme, dusíme a podlievame vodou. Keď je mäso napoly udusené, pridáme celý obsah do hrnca a ďalej varíme všetko spolu. Pridáme trošku korenia, umytú klobásu (stačí cca 10 cm, aby údená chuť v polievke neprerážala), a za cca 1 hodinu pridáme malú zápražku, v ktorej je nadrobno pokrájaná menšia cibuľa. Potom pridáme 5 – 6 strúčikov cesnaku a Turčiansku kapustnicu dochutíme vegetou.
Počet porcií: 12