.
Recept: Výborná bravčová panenka so šampiňónovou omáčkou
Suroviny
- 2 ks bravčovej panenky
- Olivový olej
- Soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL korenia na pečenie bravčového
- 1 ČL mletej rasce
- 1 menšia cibuľa
- Maslo
- 250 g šampiňónov
- Nasekaná petržlenová vňať, čerstvá či mrazená
- 1 – 2 ČL hladkej múky
- 1 šľahačková smotana
- 1 ČL mletej červenej papriky
- Mleté čierne korenie
- 1 menšia maslová tekvica
- 1 väčšia mrkva
Postup
- Bravčovú panenku dáme na noc do marinády, ktorú pripravíme nasledovne: Bravčovú panenku nasolíme, okoreníme korením na pečenie bravčového mäsa a mletou rascou, pretlačeným cesnakom a pridáme olivový olej. Dobre to rukami ponatierame na mäso a necháme v pekáči, kde sa bude bravčová panenka piecť, na noc v chladničke. Kým pôjdeme spať, pár krát mäso otočíme. 🙂
- Na druhý deň ráno dáme mäso piecť v prikrytom pekáči na 200 °C, vrchný a spodný ohrev.
- Medzitým si pripravíme hubovú omáčku: načistíme cibuľu na kocky a dáme popražiť na olej a maslo. Pridáme očistené a na plátky nakrájané šampiňóny a dusíme do mäkka.
- Potom pridáme mletú červenú papriku, soľ, hladkú múku a mleté čierne korenie. Dobre premiešame a pridáme pol kelímku smotany. Necháme prevrieť.
- Mäso počas pečenia obraciame, a v prípade potreby podlievame.
- Po cca hodine pečenia pridáme do pekáča s panenkou očistenú a na kolieska pokrájanú mrkvu.
- Tekvicu očistíme, jadrá vyberieme a nakrájame na väčšie kocky. Jemne osolíme. Keď je už mäso takmer upečené, pridáme do pekáča tekvicu, dolejeme zvyšnú smotanu a pečieme odkryté 20 – 30 minút.
- Podávame s pripravenou šampiňónovou omáčkou a ako prílohu buď ryžu alebo zemiaky.
Počet porcií: 10