Výborná žemľovka
Tento recept na žemľovku poznám už od mala, takto sme to doma robili vždy. Množstvo surovín závisí od veľkosti plechu na ktorom budete žemľovku piecť.
Recept: Žemľovka
Suroviny (množstvo podľa veľkosti pekáča)
- Rožky alebo žemle
- Mlieko
- Cukor
- Jablká
- Mletá škorica
- Tvaroh
- Vajce
- Maslo
- Práškový cukor
- Prílohy do plnky – fantázii sa medze nekladú 🙂 – napr. hrozienka, vykôstkované višne, čerešne a pod.
Postup
- Rožky alebo žemle nakrájame na kolieska asi tak 1 cm hrubé. Rožky môžeme krájať našikmo, aby vznikli nie kolieska ale ovály, tak ako vidno na fotke.
- Mlieko trochu zohrejeme a rozpustíme v ňom 1 PL cukru.
- Jablká očistíme, nakrájame na štvrťky, jaderníky vyberieme. Narajbeme na hrubom jablkovom strúhadle. Do nakrájaných jabĺk dáme mletú škoricu a cukor. Dobre premiešame.
- Do tvarohu vidličkou zapracujeme žĺtko a 1/2 PL cukru.
- Keď mlieko vychladne, tak v ňom rozhabarkujeme bielko.
- Plech vymastíme roztopeným maslom. Kolieska rožkov jemne namáčame v mlieku a ukladáme na plech tesne k sebe. Ja to robím tak, že položím do mlieka, otočím a lyžicou hneď vyberiem a nechám odtiecť. Nesmú byť úplne premáčané.
- Na vrstvu pečiva dáme plnku, napríklad pol plechu tvaroh, pol jablká, ale môžeme aj zmiešať.
- Potom dáme znovu vrstvu rožkov máčaných v mlieku. Ja robím len dve vrstvy, ale ak chcete žemľovku vyššiu, tak môžete postup opakovať pre viac vrstiev.
- Vrch môžeme potrieť roztopeným maslom, ak nejaké ostalo.
- Pečieme na 180 – 200 °C najmenej 30 minút. Keď začne vrch ružovieť, zvýšime pozornosť, aby sa nám žemľovka nepripiekla.
- Po vytiahnutí žemľovky z rúry ju cez sitko rovnomerne poprášime práškovým cukrom.
Dobrú chuť s výbornou žemľovkou!
Počet porcií: 10
https://www.fajnrecepty.sk/vyborna-zemlovka/1667https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/vyborna-zemlovka.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/vyborna-zemlovka-180x180.jpgJedlá bez mäsaTento recept na žemľovku poznám už od mala, takto sme to doma robili vždy. Množstvo surovín závisí od veľkosti plechu na ktorom budete žemľovku piecť. Recept: Žemľovka Suroviny (množstvo podľa veľkosti pekáča) Rožky alebo žemle Mlieko Cukor Jablká Mletá škorica Tvaroh Vajce Maslo Práškový cukor Prílohy do plnky - fantázii...Kucharka duchaj@duchaj.comAdministratorSom Kuchárka a verím fajn recepty. Ak máte chuť na akékoľvek dobré jedlo, či už polievky, mäsko alebo aj bez neho, tak mám pre vás odskúšané recepty na chutné jedlá. Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí. A ešte viac, ak varíte jedlá s láskou.Fajn Recepty