Tento recept na žemľovku poznám už od mala, takto sme to doma robili vždy. Množstvo surovín závisí od veľkosti plechu na ktorom budete žemľovku piecť.
Recept: Žemľovka
Suroviny (množstvo podľa veľkosti pekáča)
- Rožky alebo žemle
- Mlieko
- Cukor
- Jablká
- Mletá škorica
- Tvaroh
- Vajce
- Maslo
- Práškový cukor
- Prílohy do plnky – fantázii sa medze nekladú 🙂 – napr. hrozienka, vykôstkované višne, čerešne a pod.
Postup
- Rožky alebo žemle nakrájame na kolieska asi tak 1 cm hrubé. Rožky môžeme krájať našikmo, aby vznikli nie kolieska ale ovály, tak ako vidno na fotke.
- Mlieko trochu zohrejeme a rozpustíme v ňom 1 PL cukru.
- Jablká očistíme, nakrájame na štvrťky, jaderníky vyberieme. Narajbeme na hrubom jablkovom strúhadle. Do nakrájaných jabĺk dáme mletú škoricu a cukor. Dobre premiešame.
- Do tvarohu vidličkou zapracujeme žĺtko a 1/2 PL cukru.
- Keď mlieko vychladne, tak v ňom rozhabarkujeme bielko.
- Plech vymastíme roztopeným maslom. Kolieska rožkov jemne namáčame v mlieku a ukladáme na plech tesne k sebe. Ja to robím tak, že položím do mlieka, otočím a lyžicou hneď vyberiem a nechám odtiecť. Nesmú byť úplne premáčané.
- Na vrstvu pečiva dáme plnku, napríklad pol plechu tvaroh, pol jablká, ale môžeme aj zmiešať.
- Potom dáme znovu vrstvu rožkov máčaných v mlieku. Ja robím len dve vrstvy, ale ak chcete žemľovku vyššiu, tak môžete postup opakovať pre viac vrstiev.
- Vrch môžeme potrieť roztopeným maslom, ak nejaké ostalo.
- Pečieme na 180 – 200 °C najmenej 30 minút. Keď začne vrch ružovieť, zvýšime pozornosť, aby sa nám žemľovka nepripiekla.
- Po vytiahnutí žemľovky z rúry ju cez sitko rovnomerne poprášime práškovým cukrom.
Dobrú chuť s výbornou žemľovkou!
Počet porcií: 10