Recept: Zeleninová krémová polievka s haluškami
Suroviny
- 1 menšia cibuľa
- Olej
- 2 mrkvy, aj viac, podľa veľkosti, polievka sa ničím nezahusťuje
- 1 petržlen
- 1,5 dcl mrazeného hrášku
- 3,5 l vody
- 50 – 100 ml šľahačkovej smotany
- Soľ
- Vegeta
- Nasekaná petržlenová vňať
- Halušky:
- 1 vajce
- 1 PL olej
- 1 – 2 PL mlieka
- Krupica
- 1/4 ČL soľ
Postup
- Cibuľku nakrájame na drobno a podusíme na oleji. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen. Trošku podusíme.
- Zalejeme vodou a varíme na miernom ohni asi 20 minút. Potom pridáme hrášok, soľ, vegetu. Varíme do mäkka.
- Medzitým si vo vhodnej miske pripravíme halušky. Vymiešame vajíčko s mliekom a olejom a soľou. Pridávame krupicu, kým nie je hmota tuhá.
- Necháme zovrieť vodu a nasádžeme halušky. Varíme asi 10 – 15 minút. Potom scedíme prepláchneme studenou vodou.
- Keď je zelenina v polievke mäkká, odstavíme a s ponorným mixérom rozmixujeme zeleninu.
- Pridáme smotanu, necháme prevrieť a pridáme uvarené halušky a spolu ešte 5 – 10 minút povaríme. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať a necháme prikryté odstáť.
Počet porcií: 10