Táto Zeleninová polievka s haluškami je hustá, lebo okrem zeleniny sú tam aj krupicové halušky. Halušky sa do zeleninovej polievky nesádžu, ale lyžicou odoberáme z cesta kúsky, ktoré dávame do polievky.
Recept: Zeleninová polievka s haluškami
Suroviny
- 1 veľká cibuľa
- Olej
- Maslo
- 1 malý kaleráb
- 5 stredných mrkiev
- 1 veľký petržlen
- 2 veľké zemiaky
- 3-4 rúžičky karfiolu
- 1 dcl hrachu
- Soľ
- 1/2 PL múky
- 1,5 dcl krupice
- 1 vajce
- Nasekaná petržlenová vňať
Postup
- Cibuľu nakrájame na kocky a dáme do hrnca dusiť na olej a 1 PL masla.
- Zeleninu očistíme a nakrájame: kaleráb na kocky, mrkvu a petržlen na kolieska alebo polkolieska. Zemiaky tiež nakrájame na kocky.
- Keď je cibuľa podusená, pridáme zeleninu a pár minút ešte dusíme.
- Zalejeme vodou, pridáme vegetu a soľ. Varíme, kým zelenina nezačne mäknúť. Potom pridáme karfiol a hrášok.
- Pripravíme a pridáme do zeleninovej polievky slabú zápražku na masle, stačí z 1/2 PL hladkej múky.
- Nakoniec pripravíme halušky. Do 1 a pol decilitra vody dáme maslo (len trochu, ako malý orech), osolíme a privedieme do varu. Po zovretí dáme dole z plameňa a pridáme 1,5 dcl krupice. Miešame, aby vznikla masa na halušky. Keď trochu vychladne, tak pridáme ešte 1 vajce. Poriadne opäť zamiešame.
- Do zeleninovej polievky nahádžeme halušky, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a necháme 5 minút povariť.
Počet porcií: 10