Ak si myslíte, že guľáš pre vegetariánov neexistuje, ste na veľkom omyle. Ide to aj bez mäsa, čoho príkladom je náš recept na zeleninový guláš. Naschvál nepíšem vegetariánsky, lebo ho milujú aj naši mužíčkovia, ktorí určite vegetariáni nie sú. 🙂
Tak sa smelo pustite do varenia a prajeme vám dobrú chuť.
Recept: Zeleninový guláš
Suroviny
- 1 biela cibuľa
- 2 baklažány
- 2 malé cukety
- 3 farebné papriky
- Cherry paradajky
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne korenie
- Bazalka
Postup
- Najskôr si pripravíme si zeleninu na guláš. Cibuľu nakrájame na kocky alebo plátky. Z baklažánu odrežeme konce so stopkou, prekrojíme na štvrtiny a nakrájame na menšie časti. Z cukiny odrežeme obidva konce a tiež nakrájame na menšie časti. Ani baklažán ani cukinu nešúpeme. Papriku rozkrojíme na polovicu a odstránime stopku a semiačka. Potom ju nakrájame na hrubšie rezance. No a nakoniec prekrojíme paradajky na štyri alebo šesť častí, záleží od veľkosti.
- Do nádoby dáme olivový olej a rozohrejeme. Keď je rozpálený pridáme cibuľu a znížime plameň. Dusíme, kým cibuľa nezvädne.
- Pridáme papriku, osolíme a 10 minút dusíme.
- Potom pridáme baklažán a za 5 minút nakrájanú cukinu. Dusíme asi 10 až 15 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Zeleninu dáme do pekáča, zarovnáme a na vrch dáme paradajky. Trošku osolíme a poprášime bazalkou. Jemne zapracujeme do zeleniny.
- Dáme piecť na 180 stupňov, kým sa zelenina nezapečie.
- Podávame samostatne ako predjedlo alebo aj ako hlavný chod s pečenými zemiakmi či inou prílohou.
Počet porcií: 8
Veríme, že sme vás inšpirovali týmto talianskym receptom na zeleninový guláš. Samozrejme v Taliansku je veľa rôznych obmien tohto jedla, môže sa líšiť zloženie či pomer surovín. Každý región má ten svoj “pravý” recept na Ciambottu, ako ho oni nazývajú.
Video recept na taliansky zeleninový guláš
Ako sa vraví, je niečo lepšie raz vidieť ako sto krát počuť. Či v našom prípade čítať. Preto sme pre Vás pripravili video recept, v ktorom si môžete pozrieť prípravu tohto jedla na vlastné oči. Pozrite si, pripravte si, naložte si a jedzte 🙂 Ešte raz dobrú chuť! Ak vám bude chutiť, pridajte k videu komentár alebo sa prihláste na odber kanála FajnRecepty.