Klasická slovenská zemiaková polievka bez smotany, tak ako ju varili naše staré mamy na Horniakoch aj Dolniakoch.
Recept: Zemiaková polievka bez smotany
Suroviny
- 1 cibuľa
- 6 zemiakov
- Olej alebo masť
- 1 ČL mletej rasce, zarovnaná, nie kopcom
- Mleté čierne korenie
- Plátok zelenej papriky (nemusí byť)
- 4 strúčiky cesnaku
- Soľ
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 – 1,5 ČL majoránky
- Vegeta
Postup
- Cibuľu nakrájame na kocky a dáme dusiť na olej alebo masť.
- Pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky a pár minút ešte podusíme.
- Pridáme rascu, poprášime mletým čiernym korením a ešte dve minúty na plameni premiešavame.
- Zalejeme vodou, najlepšie horúcou z rýchlovarnej kanvice.
- Pridáme soľ, ak máme, tak aj kúsok zelenej papriky a pretlačíme cesnak.
- Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
- Z hladkej múky spravíme zápražku, dáme do nej mletú červenú papriku a dáme do zemiakovej polievky.
- Po pridaní zápražky dáme do zemiakovej polievky aj majorán a necháme pár minút povrieť.
- V prípade potreby dochutíme vegetou.
Počet porcií: 8